CuTe Gurlz N EnsYem BoyZ..

Monday, February 14, 2011

"♥♥♥..HARI KEKASIH..♥♥♥"-->cett!

Assalamualaikum wbt..
Hari ni 14 feb..hari mende tuh? ntah lar..ak pown xtaw..hahaha<tipu>. Alhamdulillah selama hidup ni aku terselamat dr menyambut mende nih<seyes>. sebagai org muslim mmg x patut la lao kte meraikan valentine day nih kan... Kepada sesapa yg terlebih adrenalin<excited> nk bervalentine or adik2 yg baru blaja bercintan-cintun tue meh sini kak qis nk habaq sket nie..

 KITA XLEH SAMBUT VALENTINE DAY!!..
-SAY NO TO VALENTINES! -credit to google
haa..pe2hal pown korang taw ker nape owg sambut valentine? omputis sambut,kte pon nk tiru diorg..gtu? hohoho.. Selepas menggoogle td, nie ak simpulkan nape kte xleh sambut menda nie..ada 3 pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine, iaitu:

  • Meraikan hari kejatuhan Islam di Cordova!

Ia diraikan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St.Valentine adlh bapak kafir yang memainkan peranan penting dalam usaha jatuhkan kerajaan islam pada masa itu. dengan jasanya tuh, Valentine nih sianggap sbg kekasih rakyat <cett!>  14 feb 1492 adlh tarikh kejatuhan islam. masa tue dioramh anggap islam adalah agama yg zalim<nonsense..huh!> so bayangkan la kalo kte raikan valentines day nih..bermaksud kte pown bersorak atas kejatuhan agama Islam! <nauzubillah..huhu>
  • Hari Valentine diambil drpd nama seorang paderi laknatullah
St.Valentine dibunuh coz mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan pd masa tu undang2 kt ROM menghalang couple2 berkahwin & berkeluarga. pemuda2 tu dikerah jadik tentera jew. jadi disebabkan valentine nih wat keje camtu, Raja Rom pon maros & jatuhkan hukuman gantung  kpd Valentine nie pada 14 feb 269M. So 14 Feb dijadikan sbg hari memperingati kematian St. Valentine sbg upacara keagamaan.
  • Hari kaum kafir ber'jolly'

Hari Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dgn menetapkan 14 Feb sbg hari cuti bg orang Juno, ratu kpd dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Feb bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bg masyarakat Rom di mana pd malam pesta tersebut, nama2 gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dlm bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama di dlm bekas itu dan nama yg terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung. maka berjolly la depa sumer nih.


So..semua sejarah nie da jelas menunjukkan bhw Hari Valentine merupakan perayaan keagamaan yg disambut oleh umat Kristian. Malah sekiranya kita merujuk kpd kenyataan2 pihak Kristian pada hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sbg satu ritual di dalam agama Kristian.




Bila menjelang je 14 Februari tiap2 tahun, masa nie la traffic maksiat kt muka bumi Allah ni boost..mesti ade je dak2 couple akan sibuk nak sambut Hari Kekasih, tak kira Islam ke bukan Islam, masing2 nak tunjuk tahu menghargai kekasih masing-masing..paling kurang,seminggu sblm tarikh ni pown da fikir pe yg nk bg as hadiah kt gewam..lao parah ag maybe sbulan sblm tu pon da beli hadiah..huh! meme parop nissey!


Pastu segala-galanya laa akan jadi terlebih..terlebih kasih sayang! bila berdua akan terlebih la makhluk ketiga yg 'melebihkan' nafsu korang sesama gewam..jangan katekan kite yg iman secoet nih, pak imam n bilal tu pown boleh tercabut kopiah lao kena penangan setan lahanat nie! mmg dia sukew lao kte wat maksiat..ley jadi teman kt nerake nanti..huh! nauzubillah. Then bila nafsu terlebey..layanan tuk pasangan masing2 tuh pown jadi terlebih spesel la plaks..then bila  segala2 nya 'terlebih' tu korang faham2 lew ape yang berlaku..jadila 'opps terlebeyh sudah!'..huhu..nauzubillah!

Pastu paper 15hb nyew mesti kua hot2 punye cter..especially remaja kne tangkap khalwat! So x pelik la paper  akhir2 tahun nanti byk kuar pasal jmpa bayi kne buang(cis!kesian kt baby2 tue..grr)..punca nyer?? mende nilahh--> VALENTINE DAY!   So adik2..say no 2 Valentine Day k . haa..mmg korang Good boys&girls!! (^^,)7


hurmm...bagi aku kan..kalo kte nak tunjukkan kasih sayang tu x perlu bergantung kpd satu2 tarikh yg specific..wat macam parents aku neh..bg diorg hari2 adalah hari kekasih..my parents romantip taw..makin tua makin romantik plak aku tgk..haha.^.^ haa..lao x kne cara nih mmg bley bertambah bilangan adik-beradik aku nie!! hohoho.. Yg pasti setiap hari after solat maghrib abah akan tgk buletin utama..then tyme tu la dorang bermanje..ahaks! umi n abh tdo beriba kowt..kui3. then ktorg adk bradik ni ade la yg nk mnyibuk..mmg akn ade la yg akn tdo ats peha abh or umi..then sowg ag tdo ats lengan..kkdg jd cam kretapi plop ak tgk..hahaha. so mmg x pelik la lao aku pon terrromantikss.
haha..yerla..anak sape?anak umi ngan abah aku kan~ kui3.

Ya Allah satukan dan eratkanlah cinta ummi ngan abah hingga ke syurga..amin..=)

ummi na mmg sweet dr jaman muda hingga skang pown..umi still cute!
ummi adlh umi yg paling sporting dlm dunia nih..na syg umi sgt2! ^-^
Abah plak lao bergambar mmg x brape pandai nk senyum..haha
tp abahlah abah yang terbaik n klako dlm dunia nih!hihi. u r my hero bah..^-^

Chewahh...abah tunjukkan skill romantipnye kt ktorg...
sambil menjeling manje..;-)
abah cuap pizza kat ummi yg mmg da kenyang! hahaha

pic nie aku snap time ktorg kua g tgk wayang kt midvalley..
 umi ngan abah berpegang tangan sambil jenjalan..sweet tull!!! haha
tgk..my dad mmg sportim la..siap tlg bw handbag umi ag kowt..hihi.
mane nk cari laki camni? my abah la..jgn jelesh!   =P
 



  Cik teh.. a.k.a my lecturer time diploma kt perak ritU pesan kt bdk2 camni sepjg hari ini : 

"Sila la sambut Valentine hari ni dgn sungguh2.. 
Beli kad, roses, gifts, sila2. 
Bg kat kekasih awak. Tak pe...
Hubungan awk dgn kekasih awak gerenti akn sentiasa direstui, diredhai dan diberkati...
Oleh Saint Valentines....!!" haha(~ dan mereka pun tersengeh senget)


P/s: Berita gembira kepada jantan2 yg 'ehem2' dgn gewe nya pada 14hb feb (Hari Kekasih)..Gewe anda akan gtaw berita baik punyerr kepada anda pada 10 Mei( Hari Ibu).. DAN pada 14November(Hari Kanak2 Sedunia) dgn sukacita nye saya ucapkan Congrats kerana anda dah jadi bapak budak..kamu da xleh jadi budak da~ huhuhu

Tapi..lao nk dinasihatkan dr aspek perubatan saya nasihatkan korang jgn try  mende nih ngan semua kekasih anda coz maybe anda akan dapat bad news pada 1hb Dis..(Hari Aids Sedunia!!)..alahai~..


credit to:
http://www.kongsibersama.info, http://saifulizwan.com,http://redzuan-ridz.blogspot.com



2 comments:

  1. hohoho..mesti la rindu..x sabar nk tggu umi mai cni mnggu dpn..wink2 ;-p

    ReplyDelete

Tawaran Baek Punyer ni! sile lar klik cni..free of charge~ hihi ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


I changed my font at scrappinblogs.blogspot.com